deshira-ahmetiii-800x445

Сме  имале и друга соработка како што беше големиот проект  oперата Скендербег, со поддршка на Жани Цико, каде што учествуваа повеќе од 200 уметници од Албанија, а јас ја толкував улогата на Доника. Со истиот овој оркестар сме го реализирале и концертот за Скопско Лето, под диригентската палка на Жани Цико, каде што учествуваа многу албански уметници, вели Ахмети, и додава дека досега оркестарот секогаш имал професионален однос.

Скопје, 11 април – Во плановите на познатата сопранистка Дешира Ахмети се неколку гала концерти со орекстарот на Македноска опера и балет. Овие денови Ахмети се претстави на сцените во Њуjoрк, како во Карнеги и Линколн центар, додека во февруари ја пееше улогата на Антониа во операта  “Хофманови приказни” и Дона Ана во “Дон Џовани”. За весникот КОХА, Ахмети вели дека не престанува со работа и се спрема за гала концерти што ќе ги реализира во Скопје заедно со оркестарот на Македонската опера и балет, каде што и работи.

Не сакајќи да навлегува во обвинувањата на тенорот Рам Лахај за Македонската опера и балет, Ахмети вели дека таа но и други уметници од Косово и Албанија,  досега немале никакви проблеми.

“Јас повеќе од 20 години работам во оваа институција. Сити овие години покрај многуте улоги, сум реализирала и проекти финансирани од Министерството за култура, како што беше Гала концертот со уметници од Албанија, Косово и другите соседни држави, со дела од Рауф Доми, Пренк Јакова, Тиш Даија…Сме го реализирале и историскиот концерт на нашата позната уметничка со светска слава, Инва Мула со наслов, “За тебе татковино”, со поддршка на орекстарот на Македонската опера и балет. Концертот беше прекрасен. Потоа имавме и други соработки, како што беше големиот проект операта Скендербег, со поддршка на маестрото Жани Цико, каде што учествуваа повеќе од 200 уметници од Албанија, а јас ја толкував улогата на Доника.  “Со истиот овој оркестар сме го реализирале и концертот за „Скопско Лето“, под диригентската палка на Жани Цико, кадe што учествуваа многу албански уметници”, вели Ахмети, и додава дека досега оркестарот имал професионален однос.

Ахмети вели дека учествувала и на “Мајскитe oперски вечери”, каде Инва Мула ја толкуваше улогата на Маргарита во операта “Фауст”, а покрај неа своја улога имаше и Зана Рамадани од Косово, која учествуваше во операта “Риголето”, во улогата на Џилда.

“Сите овие настани се реализирани со еден професионален однос на уметниците од нашата институција. Имаше проекти реализирани и во Тетово каде што учествуваше оркестарот на Македонска Опера и Балет. Како уметник, јас мислам дека треба да се фокусираме во реализација на другите проекти и да имаме соработка со уметници од целиот свет за да твориме убави дела”, вели Ахмети.

*превземено од koha.mk

Dëshira Ahmeti bëhet gati për koncertet me Operën e Maqedonisë

“Kemi pasur bashkëpunime të tjera siç ishte projekti gjigand ‘Opera Skënderbeu’ me përkrahjen e maestros Zhani Ciko, ku morën pjesë më shumë se 200 artistë nga Shqipëria në skenën e Teatrit të Operës dhe Baletit, ku unë interpretova rolin e Donikës! Me po këtë orkestër kemi realizuar koncertin ‘Vera e Shkupit’ me dirigjent maestro Zhani Ciko, ku morën pjesë shumë artistë shqiptarë”, thotë Ahmeti, ndërsa shton se deri tani, orkestra është sjellur në mënyrë profesionale

Shkup, 11 prill – Disa koncerte gala me orkestrën e Teatrit dhe Operës së Maqedonisë janë planet për këtë vit të sopranos së mirënjohur Dëshira Ahmeti. Së fundmi, Ahmeti interpretoi në skenat e New Yorkut si në Carnegie dhe Lincoln Center, ndërsa në shkurt interpretoi rolin e Antonias tek opera “Rrëfimet e Hofmanit” dhe Donna Anna tek “Don Govani”. Për gazetën KOHA, sopranoja Dëshira Ahmeti thotë se me punë nuk ndalon asnjëherë, ndërsa po përgatitet për koncertet gala që do t’i realizojë në Shkup, me orkestrën e Teatrit dhe Operës së Maqedonisë, pjesë e së cilës është me vite të tëra.

Njëkohësisht, duke mos hyrë thellë në akuzat e tenorit Ramë Lahaj drejtuar Teatrit dhe Operës së Maqedonisë, Ahmeti thotë se personalisht, por edhe artistë tjerë nga Kosova dhe Shqipëria, deri më tani nuk kanë pasur probleme.

“Unë kam plot 20 vite që jam e punësuar në Teatrin e Operës në Shkup dhe me shumë eksperiencë dhe përvojë në këtë institucion! Gjate gjithë këtyre viteve si soliste e roleve kryesore krahas roleve të shumta që kam realizuar dhe koncerteve Gala me orkestrën e këtij institucioni, kam realizuar dhe një numër të madh të projekteve të përkrahura nga Ministria e Kulturës e vendit tonë si koncerti Gala me të ftuar artistë nga Shqipëria, Kosova dhe vende të tjera fqinje ku edhe janë interpretuar vepra të autorëve shqiptarë premierike për këtë orkestër nga kompozitorët e shquar si Rauf Dhomi, Prenk Jakova, Tish Daija… Kemi realizuar koncertin historik të artistes tonë të madhe me famë botërore Inva Mula ‘Për Ty Atdhe’ në shoqërimin e Orkestrës të Teatrit dhe Operës, ku patëm një sukses të jashtëzakonshëm – koncert ky që do të mbahet mend gjatë për artdashësit tanë! Më pas kemi pasur bashkëpunime të tjera siç ishte projekti gjigand ‘Opera Skënderbeu’ me përkrahjen e maestros Zhani Ciko, ku morën pjesë më shumë se 200 artistë nga Shqipëria në skenën e Teatrit të Operës dhe Baletit, ku unë interpretova rolin e Donikës! Me po këtë orkestër kemi realizuar koncertin ‘Vera e Shkupit’ me dirigjent maestro Zhani Ciko, ku morën pjesë shumë artistë shqiptarë”, thotë Ahmeti, ndërsa shton se deri tani, orkestra është sjellur në mënyrë profesionale.

Ahmeti ka përmendur edhe pjesëmarrjen në festivalin “Mbrëmjet Operistike të Majit” ku Inva Mula interpretoi rolin e Margaritës tek Opera “Faust” në po këtë institucion, dhe më pas soliste nga Kosova, Zana Ramadani e ftuar nga drejtoria e Teatrit të Operës interpretoi rolin kryesor tek “Rigoleto” – rolin e Xhildes!

“Te gjitha këto janë realizuar në mënyrë shumë profesionale nga artistët dhe institucioni përkatës. Projekte të tjera ka pasur në Tetovë që kanë bashkëpunuar me Orkestrën e Teatrit të Operës gjatë gjithë këtyre viteve që unë i kam ndjekur dhe nga larg me shumë kujdes dhe respekt për punën që kanë realizuar! Si artiste, mendoj se ne duhet të fokusohemi për të realizuar projekte të tjera të frytshme dhe të kemi bashkëpunime me artistë nga bota për të bëra gjëra sa më të bukura për të ardhmen”, thotë sopranoja Ahmeti. (koha.mk)