Loading Настани

« Сите Настани

  • Овој настан е поминат.
„АНА КАРЕНИНА“ – П.И. ЧАЈКОВСКИ – ПРЕМИЕРА (25.12.2018) декември 25, 2018 @ 8:00 pm - 11:00 pm SOLD OUT
WEB SITE_2628x1170_150_01


Кореограф: Лео Мујиќ (Хрватска)
Диригент: Бисера Чадловска
Костимограф: Александар Ношпал
Пренел сценографија: Михајло Стојановски, Сашо Стојановски
Соло виолина: Климент Тодоровски
Концерт мајстор : Јане Бакевски
Соло клавир: Андреја Наунов
Светло мајстор: Милчо Александров
Сликар: Зоран Костовски
Дизајн: Емил Петров
Инспициент: Дубравка Шопова, Тијана Тарчуговска
Корепетитор: Марјан василевски, Стефан Пехчевски
Репетитори: Горан Божинов, Лора Тарчуговска
Асистент костимограф: Емануела Трајческа

Настапуваат:
Ана Каренина: Мими Поп Алексова Атанасовска/Марија Кичевска Шокаровска
Вронски: Бобан Ковачевски
Каренин: Васил Чичиашвили (Грузија)
Кити: Maрија Kичевска Шокаровска/Христина Наќевска
Доли: Саша Евтимова/Дафина Данилоска Кочевска/Бојана Христовска
Бетси: Ивана Коцевска/ Наташа Јосифовска/Mими Поп Алексова Атанасовска
Сорокина: Билјана Басмаџиева Ковачевски/ Медина Јусуфовиќ/ Мила Ниновска
Стива: Анар Микаилов (Азербејџан), Мирослав Митрашиновиќ
Левин: Игор Велановски
Грофица Вронска: Олга Панго/Ангела Богатинова
Лидија Ивановна: Ангела Велевска/Саша Евтимова
Серпуховски: Ендру Кук (Англија), Андреј Литвиненко (Украина)
Серјожа (дете):Матеј Насковски (ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј)
Ана(ќерка на Ана и Вронски): Гала Кочевска
2 Љубовника: Мирослав Митрашиновиќ, Никола Орсо
Гувернанта: Маја Митровска Богојевскa/Александра Ѓореска

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Симона Митовска, Ангела Богатинова, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска, (Александра Ѓореска, Ивана Димкоска, Матеа Каревски, Теодора Ставревска)
Мажи: Јан Кисилев, Мирослав Митрашиновиќ, Марко Арсов, Никола Орсо, Ендру Кук, Андреј Литвиненко, Салваторе Лаудани (Италија), Алекса Цолиќ (Србија)
(Кристијан Јангос, Мартин Саздовски)

ДЕВОЈКИ СЕЛО (СВАДБА)
Мила Ниновска, Медина Јусуфовиќ/Александра Ѓореска, Бојана Христовска., Меланија Гоцевска, Теодора Ставревска, Ивана Димкоска, Симона Митовска, Христина Наќевска/Матеа Каревски, Ангела Богатинова (Марина Анастасовска, Марија Глигорова)

ЛИЗГАЊЕ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Ангела Богатинова, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска

Мажи: Јан Кисилев, Мирослав Митрашиновиќ, Агим Бафтии, Марко Арсов, Никола Орсо, Ендру Кук (Англија), Андреј Литвиненко (Украина), Салваторе Лаудани (Италија)
(Кристијан Јангос, Мартин Саздовски)
БАЛ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска
Мажи: Јан Кисилев, Миро Митрашиновиќ, Агим Бафтии, Марко Арсов, Никола Орсо, Андреј Литвиненко (Украина), Салваторе Лаудани (Италија)
Кристијан Јангос, Мартин Саздовски

Доктор/фотограф: Драган Кочоски
Одржувач на возови: Стефан Кочевски
Послуга: Андријана Богатиноска, Бранкица Јовеска, Мартин Саздовски, Кристијан Јангос, Димитри Павловски, Марин Анчевски

 

Синопсис според истоимениот роман на Л.Н.Толстој

Голем предизвик е да се направи уметничко дело, кое за драматуршка предлошка има двајца Великани на Руската и светска уметност и култура, Лав Николаевич Толстој и Петар Илич Чајковски.

Едено од најпознатите светски литературни дела „Ана Каренина“ од крајот на 19 и во целиот 20 век, претставувало инспирација за многу театарски и филмски креации. Еве го сега пред нас, како инспирација за кореографот Лео Мујиќ и балетскиот амсамбл на Македонската опера и балет. Чајковски во својот прекрасен опус често бил инспириран од делата на руската и светска класика, но никогаш не искористил дело од Толстој. Сепак, за романтична приказна како што е „Ана Каренина“, како најсоодветна се покажа токму неговата музика. (Во нашето кореографско видување, искористение се делови од: Концертот во D-dur за виолина и оркестар, Симфонијата во b-mol, Сентименталниот валцер, Петтата симфонија вo e-mol, Шетстата симфонија во b-mol и Елегијата во g-mol).

ПРЕЉУБА-ЉУБОМОРА-ОДМАЗДА=ТРАГЕДИЈА!

Или, како што вели Толстој:Таму каде што завршува љубовта, почнува омразата!

Ако се обидеме во една реченица да ја кажеме суштината на приказната, тоа би била таа погоре напишана реченица, која е и „клише“ во многу други дела. Но, грандиозното дело на Толстој, напишано на неколку стотини страници, не би можеле да го сведеме само на клише.

Ана Каренина заради љубовта кон младиот Вронски, ги  отфрла и богатството и фамилијата, ќе ги игнорира и предрасудите  на општествените норми во Царска Русија. За Вронски пак, таа претставува само авантура. На крајот, сосема отфрлена од општеството, дури и без можност да го гледа сопствениот син, решава да се самоубие.  Длабоката внатрешна психолошка драма на Каренина, растргнатоста помеѓу љубовта и старста од една страна, строгите општествени норми, фамилијата, сопругот, синот, неуспешниот обид за развод, од друга, ја водат во бездната на сопствената егзистенција, што ќе доведе до трагедија.

Да се биде жив мртовец или мртов грешник! Ова прашање си го поставува и самиот Толстој, а тоа е и дилемата која ја растргнува нашата главна јунакиња. Што е животот без љубов?

Во танцовата уметност нема можност да се прераскаже целата приказна, затоа во нашата Ана Каренина, ќе ставиме акцент на ликовите, нивните карактери, внатрешните психолошки преживувања, емоциите и нивните меѓусебни односи. Нашата желба е да креираме дело кое преку танцот, пластично ќе не допре сите нас, не само како статични проследувачи на претставата, туку како живи суштества во ова наше совремие. Преку танцот и движењата, сакаме да Ви ги пренесеме чувствата, состојбите на душите и меѓусебните односи на нашите јунаци. Соединувајќи го академскиот балет со модерниот танцов израз, гестови и мимика,  со нашиот кореографски ракопис, ќе се обидеме да Ве „допреме“ сите Вас. Впрочем тоа е и суштината на драмата, да покаже, не да раскаже!

М-р Крсто Скубев-културолог

 

 

Детали за настанот

Дата:
декември 25, 2018
Час:
8:00 pm - 11:00 pm
Цена на билетот
SOLD OUT
Настан Category:
Website:
http://mob.com.mk/bileti/ana-karenina-25-12-2018.html

Место

Македонска опера и балет
бул. Гоце Делчев бр.4
Скопје, Скопје 1000 Macedonia
+ Google Map
Телефон:
+389(02) 3118 – 451