Loading Настани

« Сите Настани

  • Овој настан е поминат.
„Самсон и Далила“ – балет (17.02.2018) февруари 17, 2018 @ 8:00 pm - 10:00 pm 300MKD
samson i dalila

Музика: Камиј Сен-Санс
Кореограф: Роналд Савковиќ (Хрватска)
Сценограф: Зоран Костовски
Костимограф: Александар Ношпал
Асс. кореограф: проф. м-р Тања Вујисиќ-Тодоровска, Саша Евтимова, Олга Панго
Репетитори: проф. м-р Тања Вујисиќ Тодоровска и Саша Евтимова

Настапуваат:

Далила: Александра Мијалкова
Самсон: Васил Чичијашвили (Грузија)
Крв: Мими Поп Алексова-Атанасовска
Месо: Бобан Ковачевски
Церемонијал мајстор: Мирослав Митрашиновиќ
Смрт: Олга Панго

 

Самсон и Далила (Синопсис)
Во Лајмеровото либрето местото на дејството е Газа, Палестина, околу 1150 година п.н.е.
Трите чина се одвиваат на три различити места – плоштадот, шаторот на Далила и храмот.
I ЧИН
Првиот чин се одвива на плоштадот каде Самсон, заедно со Хебрејците крева востание против Филистејците.
II ЧИН
Вториот чин се одвива во шаторот на Далила во кој доминира огромен кревет. Креветот симболизира бојно поле, каде Далила и Самсон водат „војна“ еден против друг.
III ЧИН
Во храмот на Филистејците. Самсон и Хебрејците се поразени од Филистејците. Филистејците доминираат се до драматичниот крај.
Враќањето на состојбата од првиот чин на плоштадот може да ни помогнe да го разбереме стресот како волшебен затворен круг на времето.

Детали за настанот

Дата:
февруари 17, 2018
Час:
8:00 pm - 10:00 pm
Цена на билетот
300MKD
Настан Category:
Website:
http://mob.com.mk/bileti/samson-i-dalila-17-02-2018.html

Место

Македонска опера и балет
бул. Гоце Делчев бр.4
Скопје, Скопје 1000 Macedonia
+ Google Map
Телефон:
+389(02) 3118 – 451