Loading Настани

« Сите Настани

  • Овој настан е поминат.
„СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР“ – Џоакино Росини (09.11.2018) ноември 9, 2018 @ 8:00 pm - 10:40 pm 300МКД
sevilski_slika

Дејствието од операта се одвива во Севиља. Розина е млада девојка која е заљубена во грофот Алмавива. Младиот и убав гроф секојдневно пее под прозорецот на Розина со цел да и се приближи. Но, Розина ја чува стариот доктор Бартоло, кој сака да се ожени за неа и не и дозволува да излезе од куќата. Фигаро, личниот бербер на Бартоло, им помага на Розина и Алмавива да се запознаат, претставувајки го Алмавива како учител по пеење. И додека Фигаро го бричи Бартоло, Розина и Алмавива се договараат околу својата иднина.
За да ја остварат заедничката љубов, на Розина и Алмавива им помага Фигаро, така што им носи матичар и сведоци. Во тој момент се одвива венчавката, а стариот Бартола мора да ја прифати победата на младоста и љубовта.

Диригент: Иван Еминовиќ
Режисер:Урсула Хорнер (Австрија)
Асс.режисер:Љупка Јакимовска
Сценограф: Марија Ветеровска
Костимограф:Марија Пупучевска
Концерт мајстор: Јане Бакевски
Асс.Диригент: Катерина Стојковска
Асс.хор мајстор:Ѓурѓица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска
Корепетитори:ЕленаСиљаноска,Јанинка Невчева, Андреја Наунов

Настапуваат:

Фигаро: Марјан Јованоски
Розина:Билјана Јосифов
Гроф Алмавива: Благој Нацоски
Дон Базилио: Владимир Саздовски
Дон Бартоло:Невен Сиљановски
Берта: Злата Тошевска
Фиорело:Кристијан Антовски
Амброзио: Саша Смилевски
Камениот човек: Борко Биџовски

Хорот и оркестарот на МОБ

 

 

Синопсис:

I ЧИН

Улица во Севиља. Грофот Алмавива ѝ пее серенада на Розина, штитеничка на лекарот Бартоло. Доаѓа берберот Фигаро, весело и самоуверено момче. Тој за пари и пофални зборови ќе му помогне на грофот да дојде до својата сакана. Бартоло, строго и љубоморно ја чува Розина, затоа што и тој самиот сака да се венча со неа. Таа пак го сака Линдоро, кој е всушност грофот Алмавива. Бартоло и Базилио решаваат да го обвинат грофот пред Розина. Фигаро се обидува да ја придобие Розина за грофот Алмавива, но со веселост забележува дека тука не е потребен никаков труд, зашто Розина во ликот на Линдоро и без тоа веќе го сака грофот. Розина му дава писменце на Фигаро за грофот и берберот весело си заминува. Одеднаш во куќата се втурнува еден војник, привидно пијан. Тоа е грофот кој ѝ се открива на Розина. Алмавива, поради вревата што се дигна во куќата со неговото доаѓање, мора да биде уапсен, но тој му шепнува нешто на заповедникот и за апсење нема повеќе ни збор. Бартоло се вчудовидува.

 

II ЧИН

Алмавива, преоблечен како учител по музика на Розина ѝ дава час по пеење. Фигаро го бричи Бартоло, а Алмавива и Розина се договараат да избегаат кришум. Фигаро се појавува и е премногу љубопитен што предизвикува сомневање кај Бартоло. Доаѓа Базилио и треба да го повика нотариусот, но грофот го поткупува и на крајот се се завршува со венчавање на грофот и Розина, кои добиваат благослов и од Бартоло.

Детали за настанот

Дата:
ноември 9, 2018
Час:
8:00 pm - 10:40 pm
Цена на билетот
300МКД
Настан Category:
Website:
http://mob.com.mk/bileti/sevilskiot-berber-09-11-2018.html

Место

Македонска опера и балет
бул. Гоце Делчев бр.4
Скопје, Скопје 1000 Macedonia
+ Google Map
Телефон:
+389(02) 3118 – 451