Loading Настани

« Сите Настани

  • Овој настан е поминат.
„Севилскиот бербер“ – Џоакино Росини – Гостување на МОБ во Стара Загора, Р. Бугарија декември 4, 2018 @ 8:00 pm - 11:00 pm
sevilski_slika

На покана од Државната опера од Стара Загора, Р. Бугарија, на 4 декември 2018, Македонската опера и балет ќе гостува со операта „Севилскиот бербер“ од Џоакино Росини.
Македонската опера и балет има чест да настапи на 49. издание на Фестивалот на оперската и балетска уметност.
Фестивалот за прв пат се одржал во 1967 година под насловот „Декемвриски музички денови“. Иницијатор бил главниот диригент на Операта во Стара Загора, Маестро Димитар Димитров.

СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР – Џоакино Росини

Диригент: Иван Еминовиќ
Режисер: Урсула Хорнер (Австрија)
Асс. режисер: Љупка Јакимовска
Сценограф: Марија Ветеровска
Костимограф:Марија Пупучевска
Концерт мајстор: Јaне Бакевски
Асс. диригент: Катерина Стојковска
Хор мајстор: Ѓурѓица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска
Корепетитори: Елена Сиљаноска, Јанинка Невчева, Андреја Наунов

Настапуваат:
Фигаро: Марјан Јованоски
Розина: Билјана Јосифов
Гроф Алмавив: Благој Нацоски
Дон Базилио: Владимир Саздовски
Дон Бартоло: Невен Силјановски
Берта: Злата Тошевска
Фиорело:Кристијан Антовски
Амброзио: Саша Смилевски
Камениот човек: Борко Биџовски

Инспициенти: Љупчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Суфлери: Светлана Георгиева, Павлина Здравкова, Невена Георгиева

Настапуваат оркестарот и хорот на Македонската опера и балет.

Детали за настанот

Дата:
декември 4, 2018
Час:
8:00 pm - 11:00 pm
Настан Category:

Место

Unnamed Venue
Stara Zagora, Bulgaria + Google Map